ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ Β. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-05-2011
Κατά την προγραμματισμένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος στις 26 Μαΐου 2011 που είχε ως πρώτο θέμα την λήψη απόφασης για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης με την Ε.ΥΔ.Α.Π., για την ανάληψη διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου και την τακτοποίηση των οφειλών προς αυτήν, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΚΕΛ ήταν παρούσα.
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση συμβολικά ανάρτησε ένα πανό μέσα στην αίθουσα αναφέροντας της επιθυμίες της σχετικά με το ΚΕΛ. Στην συνέχεια μόλις κηρύχτηκε η έναρξη της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής νομικός κ. Φράγκος ζήτησε και έλαβε τον λόγο ο οποίος είχε ως εξής:
«Εκπροσωπώντας σήμερα την Συνομοσπονδία Συλλόγων της Αρτέμιδος και των Σπάτων, τους πολίτες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και όλες αυτές τις συλλογικές αυτή την στιγμή δραστηριότητες που γίνονται στον τόπο μας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κύριο δήμαρχο. Κατ’ αρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα κίνημα εν δυνάμει, όπως ήδη έχει αντιληφτεί σήμερα ο πολίτης εδώ του Δήμου μας, που δεν καθοδηγείται ούτε από κόμματα, ούτε από δημοτικές παρατάξεις. Η μέχρι στιγμής δραστηριότητά μας, η εικόνα μας, έχει δείξει ότι ο λαός μας αφουγκράζεται, ζητάει την ενημέρωση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα του ΚΕΛ των βορείων Μεσογείων, στο οποίο έργο εμείς ως αντικειμενικό σκοπό και σύνθημα μας έχουμε «Όχι στο ΚΕΛ των βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι, όχι τα λύματα στη θάλασσα μας».
Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Στηρίζεται σε βασικές αρχές. Σε βασικούς κανόνες που τους έχουμε μελετήσει. Πρώτη βασική αρχή και κανόνας είναι η αναγνώριση του προβλήματός μας. Αναγνωρίζουμε το σοβαρό πρόβλημα της αποχέτευσης. Πρώτη αρχή και κανόνας είναι ότι το αναγνωρίζουμε το πρόβλημά μας και ζητάμε λύση.
Δεύτερος κανόνας, δεύτερη αρχή. Συνεχίζουμε την δραστηριότητά μας, τις ενέργειές μας τις εκδηλώσεις μας, με βασικό κανόνα την προστασία που πρέπει να έχει το περιβάλλον μας. Αρκετά έχει δεινοπαθήσει, με προεξέχοντα βέβαια τον αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος μας έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα.
Τρίτη αρχή και κανόνας είναι η αρχή της επικουρικότητας, η οποία έχει αναγνωριστεί από την ευρωπαϊκή Κοινότητα και από τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις, ότι κάθε πρόβλημα, κάτι που δημιουργείται στον τόπο, τον πρωταρχικό λόγο τον έχει η τοπική κοινωνία.
Περαιτέρω αρχή και κανόνας είναι η αρχή της βιωσιμότητας που πρέπει να έχει ένα έργο τόσο μεγαλεπήβολο, όπως είναι αυτό το τέρας, έγκλημα για το περιβάλλον, το ΚΕΛ βορείων Μεσογείων. Και όταν λέμε βιώσιμο εννοούμε ότι πρέπει να εναρμονίζεται με το περιβάλλον, να μην διαταράσσει το πολιτιστικό, το κοινωνικό και γενικότερα το περιβάλλον που ζούμε αυτή την στιγμή εδώ στο χώρο μας. Αρχές που έχουν ήδη θεσπιστεί με βάση τις συμβάσεις του Άμστερνταμ και του Μάαστριχτ, οι οποίες βέβαια έχουν συμπεριληφθεί στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Άρα λοιπόν το κίνημά μας είναι αυτόνομο, είναι καθαρά πολιτικό, με την έννοια ότι δεν πατρονάρεται από κόμματα ή από δημοτικές παρατάξεις.
Στον αγώνα αυτό εμείς προχωράμε με σταδιακή διαδικασία Σε πρώτη φάση είναι ενημερωτική η διαδικασία αυτή. Ο κόσμος μας ζητάει ενημέρωση. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο αυτό. Εμείς του δίνουμε την ενημέρωση και προχωράμε σε περαιτέρω κινήσεις, στην δεύτερη φάση βέβαια, που αυτήν τη στιγμή προγραμματίζεται σε τι βαθμό και ποια μορφή θα πάρει. Έχουμε κάνει δύο συγκεντρώσεις, οι οποίες πιστεύω ότι ήταν πετυχημένες, ακολουθεί νεότερη στη Ραφήνα εντός ολίγων ημερών, μετά στο Πικέρμι και η επόμενη φάση θα είναι μια περισσότερο δυναμική παρουσία μας. Αυτήν τη στιγμή είναι καθαρά ενημερωτική η δραστηριότητά μας.
Στον αγώνα αυτό εμείς είμαστε πιστοί μέχρι το τέλος. Ανεξάρτητα όμως από αυτό θέλουμε την δημοτική Αρχή, όλο το δημοτικό Συμβούλιο, τα Τοπικά Συμβούλια και τον Δήμαρχο μπροστάρη, τον αιρετό μας Δήμαρχο, τον κύριο Χρήστο Μάρκου να πάρει τα ηνία του αγώνα. Παραδείγματα μπορεί να έχει πολλά. Αρχίζοντας από τα Καλύβια, του Δημάρχου των Καλυβιών, του Πέτρου του Φιλίππου, ο οποίος έχει αντισταθεί στα κεφάλαια τα μεγάλα στο Λαγονήσι και σε όλες αυτές τις περιοχές που επλήγησαν, ακολουθεί μετά ο Δήμος της Κερατέας και τώρα της Λαυρεωτικής με τους αγώνες.
Συνεχίζει ο Σωτήρης Μεθενίτης που έχει κάνει και αίτηση ακυρώσεως σαν Δήμος κατά του ΚΕΛ των κεντρικών Μεσογείων. Έχουμε τον Γιώργο τον Χριστόπουλο, ο οποίος έχει κινητοποιηθεί, λέει όχι, έχουμε τον Γιώργο τον Κασίμη ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα και το βασικότερο, ότι ξεκίνησε ον αγώνα σαν Δήμος Αρτέμιδος. Άρα λοιπόν εμείς έχουμε μια συνέχεια αυτού του αγώνα και θα ήταν άδικο, ενώ το ήμισυ αυτή τη στιγμή του Δήμου μας, η Αρτέμιδα, έχει πει όχι, να ερχόμαστε τώρα εμείς και να λέμε ναι. Ή εν πάση περιπτώσει να ζητούμε άλλες λύσεις, εκτός από τον αυτόν τον αρχικό αντικειμενικό σκοπό που προείπα.
Η ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση, η περιφέρεια, αυτήν την στιγμή δουλεύουν χωρίς να μας ενημερώσουν. Ο Δήμος μας αυτήν τη στιγμή με το άρθρο 4 του Καποδιστριακού νόμου δεν τελεί σε σχέση ιεραρχίας και ελέγχου με την Περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ο προγενέστερος νόμος έθετε ο πρώτος και δεύτερος βαθμός να τελούν υπό αλληλεξάρτηση, υπό έλεγχο και υπό γενικότερη εποπτεία δηλαδή του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, που σήμερα δεν ισχύει. Άρα λοιπόν ο Δήμος μας με τον Δήμαρχο μπροστά μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά.
Τελειώνοντας θέλω κύρια ένα ερώτημα να κάνω, γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια εισηγητική έκθεση, την οποία πιστεύω ότι την γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε, της ΕΥΔΑΠ, η οποία αναφέρεται στην επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης. Επίσης υπάρχει μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, η οποία εγκρίνει την μελέτη αυτή, την εισηγητική μάλλον έκθεση. Θα ήθελα να ρωτήσω τι κάνετε πάνω στο θέμα αυτό, που αυτή την στιγμή είναι προ των πυλών να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας είχε διατάξει την ΕΥΔΑΠ να προβεί στην οριοθέτηση και γενικότερα στην χωροθέτηση και στην οριογραμμή, εν πάση περιπτώσει στην διαμόρφωση του ρέματος της Ραφήνας. Θα ρωτούσα αυτή τη στιγμή, έχετε κινηθεί επιστημονικά όσον αφορά το τεχνικό και το νομικό μέρος, αν οι μελέτες αυτές είναι νόμιμες, έχουν δηλαδή αυτήν τη στιγμή το κύρος που μπορούν να αποτελέσουν προϋπόθεση για να προχωρήσει στην μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων μετά η διοίκηση;
Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Να μην αφήνουμε τα πράγματα να περνούν. Διότι αυτή τη στιγμή, ήθελα να τονίσω, ότι υπήρχε μια αδράνεια από το 2003 μέχρι σήμερα, ενώ θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή, η εκάστοτε και η προηγούμενη και εσείς τώρα βέβαια, όπως λέτε και στο πρόγραμμά σας ότι αναφέρεστε σε τοπικά ΚΕΛ, να είχατε κάποια πράγματα μαζέψει, να είχε δημιουργηθεί μια κάποια αρχή για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οριστικά μετά σχέδια των ιθυνόντων που θέλουν το ΚΕΛ να έρθει στην περιοχή μας.
Εν πάση περιπτώσει και τώρα δεν είναι αργά. Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσα με τον τεχνικό σας σύμβουλο, νομικό σας σύμβουλο εν πάση περιπτώσει, με όλη αυτήν την υποδομή, που αν δεν υπάρχει ίσως, να δημιουργηθεί, γιατί ξέρω την ευαισθησία σας, να συνεχίσουμε θέλω τον αγώνα μαζί, με μπροστάρη εσάς, με αιχμή του δόρατος εσάς. Γιατί σε όλες αυτές οι περιπτώσεις που ανέφερα, στους αγώνες που έχουν γίνει στην περιφέρειά μας, μπροστά βλέπουμε τους Δημάρχους. Έχει διαπιστωθεί. Είναι ένα γεγονός πασίδηλο και μάλιστα η περίπτωση της Κερατέας ήταν μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει πάταγο και κυρίως βέβαια να αναφερθώ στο ότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν θέλουν καν να συσταθεί και να δημιουργηθεί εκεί χώρος απορριμμάτων. Στόχευαν στη λύση της Ριτσώνας. Πόσο μάλλον εμείς που δεν θέλουμε να γίνει αυτό, εν πάση περιπτώσει όμως ένα τοπικό ΚΕΛ το συζητάμε
Με βασικό όμως αντικειμενικό σκοπό, καταλήγοντας, όχι στο ΚΕΛ των βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι και όχι η εκβολή των λυμάτων στη θάλασσα και κυρίως θέλουμε ενημέρωση, θέλουμε διαφάνεια, γιατί στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό θα ισχύσει ο κανόνας ότι όσο λιγότερα γνωρίζουμε τόσο περισσότερα υποπτευόμαστε. Ευχαριστώ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου