Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ!!! ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΟΥΝ

 

"ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!" τι θα ακούσουμε ακόμα;;;;;

Πολύ εύστοχη η ομιλία μια και σε συνδυασμό με την μελέτη που έχουμε ήδη ανάρτηση στα δεξιά σας στοιχειοθετούν το έργο…Θεωρώ ότι η απόφαση έχει παρθεί ήδη και θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις… 

Λίγο μπερδεμένη η ιστορία με εκβολή του αγωγού στην θάλασσα , τρίτου βαθμού και επαναχρησιμοποίηση υδάτων. Μεγάλη στρατηγική θα έλεγα!!!!!!

Εισηγητής : Ιωάννης Πάσσιος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της
ΕΥΔΑΠ, με θέμα:«Ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική: Διάθεση προϊόντων επεξεργασίας και προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πάσσιος, Γενικός Διευθυντής Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ, ανέφερε ότι η Εταιρεία ανέλαβε, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τον σχεδιασμό του συνόλου των έργων αποχέτευσης λυμάτων στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, έπειτα από σχετική απόφαση του τότε Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

«Τα συγκοινωνιακά έργα υποδομής (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Αττική Οδός κ.ά) που είχαν προγραμματισθεί για υλοποίηση, ήταν φανερό ότι θα επηρέαζαν την ευρύτερη περιοχή με την αύξηση της συγκέντρωσης πληθυσμού και θα απαιτούσαν την δημιουργία σύγχρονων και εκτεταμένων υποδομών αποχέτευσης. Η Εταιρεία μας», επεσήμανε ο κ. Πάσσιος, «προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, ολοκλήρωσε ένα μακρόχρονο σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας σύγχρονες προδιαγραφές (ελληνικές και ευρωπαϊκές), για την επιλογή της χωροθέτησης και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου των έργων.

Από τον σχεδιασμό αυτό προέκυψαν τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ),
ένα για κάθε μία ενότητα Δήμων και Κοινοτήτων, και ειδικότερα:

  • ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, για ισοδύναμο πληθυσμό 380.000 κατοίκων, με πρόταση χωροθέτησης στη θέση «Πλατύ Χωράφι» του τ. Δ. Σπάτων. Εξυπηρετούμενοι είναι οι προ Καλλικρατικοί Δήμοι Ανθούσας, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Αρτέμιδας, Ραφήνας, και τμήματα των Παιανίας, Σπάτων, Πεντέλης και Ν. Μάκρης.
  • ΚΕΛ Αεροδρομίου ή Κεντρικών Μεσογείων, για ισοδύναμο πληθυσμό 95.000κατοίκων, με εκδοθείσα Απόφαση χωροθέτησης σε χώρο ΝΑ του ΑεροδρομίουΕλ. Βενιζέλος και με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (από το 2009) του συνόλου των έργων αποχέτευσης στην περιοχή. Εξυπηρετούμενοι είναι τμήματα των προ Καλλικρατικών Δήμων Παιανίας, Κορωπίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου.
  • ΚΕΛ Νοτίων Μεσογείων, για ισοδύναμο πληθυσμό 110.000 κατοίκων, με πρόταση χωροθέτησης στη θέση «λατομεία» της Π. Φώκαιας (υπάρχει Προέγκριση Χωροθέτησης από το 2000). Εξυπηρετούμενοι είναι οι προ Καλλικρατικοί Δήμοι Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Π. Φώκαιας, και τμήματα της Κρωπίας και των Καλυβίων Θορικού».
«Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός», συνέχισε ο κ. Πάσσιος, «περιλαμβάνει τους κεντρικούς - πρωτεύοντες συλλεκτήρες προς κάθε ΚΕΛ, τους αγωγούς διάθεσης με εκβολή στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, καθώς και τους δευτερεύοντες αγωγούς των δικτύων πόλης. Η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποίησε την μακρόχρονη εμπειρία της από την λειτουργία των υφισταμένων ΚΕΛ Ψυττάλειας και Μεταμόρφωσης για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία του ευρύτερου αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής και ειδικότερα: την προχωρημένη - τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων στα ΚΕΛ για καθαρές εκροές στο θαλάσσιο περιβάλλον, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης ποσότητας των εκροών για άρδευση και δευτερεύουσες χρήσεις, την πλήρη επεξεργασία της λάσπης (με αφυδάτωση) και η απομάκρυνσή της για ξήρανση, την ενεργειακή εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου, την περιβαλλοντικά ορθή ένταξη των έργων στο ευρύτερο αστικό και περιαστικό περιβάλλον (περιφερειακές οδοί, διατάξεις απόσμησης, ισχυρές δενδροφυτεύσεις κ.λπ.).

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ πρότεινε την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων, την αφυδάτωση της λυματολάσπης σε ταινιοφιλτρόπρεσσες, την εξουδετέρωση των οσμών με την κάλυψη των μονάδων και με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων απόσμησης (όπως η χημειοπλυντηρίδα κ.ά)».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Πάσσιος αναφέρθηκε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είπε χαρακτηριστικά: «Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για τη προστασία των θαλασσών με σειρά ερευνών και ελέγχων, ώστε να προσδιορισθούν οι θέσεις εκβολής στη θάλασσα του Ν. Ευβοϊκού.Σε συνεργασία με το ΕΚΘΕ η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην διερεύνηση του θαλασσίου οικοσυστήματος της Ανατολικής.

 Σύγχρονες Προ κλήσεις για τις Εταιρείες Δια χείρισης Νερού Αττικής από τον όρμο Μαραθώνα ως τον όρμο της Αναβύσσου. Σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π. προχώρησε στην μαθηματική προσομοίωση της υδροδυναμικής δίαιτας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου. Στη συνέχεια προσδιορίσθηκαν ακριβέστερα οι θέσεις των εκροών, σε περιοχές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των παραπάνω ερευνών, με αγωγούς διάθεσης που εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση απότις ακτές και σε ικανοποιητικά βάθη. 

Από τα αποτελέσματα της μαθηματικής προσομοίωσης προέκυψε ως απαραίτητη η υιοθέτηση συστημάτων βιολογικής επεξεργασίας με ταυτόχρονη απομάκρυνση οργανικού άνθρακα και αζώτου στα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής.

Για λόγους μεγαλύτερης προστασίας, καθώς πρόκειται για κολυμβητικές ακτές, και παρά το γεγονός ότι ο ευρύτερος Ευβοϊκός Κόλπος δεν έχει χαρακτηρισθεί μέχρι σήμερα ως ευαίσθητος αποδέκτης, υιοθετήθηκε τελικά συντηρητικότερος σχεδιασμός που περιλαμβάνει και την πλήρη απομάκρυνση του φωσφόρου, ώστε τελικώς τα λύματα να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά κατάλληλα για διάθεση σε ευαίσθητο αποδέκτη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πάσσιος είπε: «τα έργα αυτά καλύπτουν και με το παραπάνω τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων, ανεβάζοντας το βιοτικό τους επίπεδο, αναβαθμίζουν το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις εξυπηρετούμενες περιοχές».

Και κατέληξε: «Η σε σύντομο χρόνο υλοποίησή τους εξασφαλίζει την συγχρηματοδότησή τους από την Ε.Ε. και αποτρέπει την επιβολή σχετικών προστίμων, εξαιτίας της απουσίας υποδομών αποχέτευσης στην Ανατολική Αττικής.