Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΚΕΛ Β.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) ανατολικών Μεσογείων, το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί κοντά στο ρέμα Ραφήνας, που έχει ήδη οριοθετηθεί.

Οι δήμοι θα επιβαρύνονται με τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον με ευθύνη τους και αναιτιολόγητα δεν προχωρούν τα έργα υποδομών στην περιοχή τους, σύμφωνα με τροπολογία που ετοιμάζονται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες μέρες τα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η κυβέρνηση καταλήγει σε αυτή τη λύση τόσο για τις υποθέσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων όσο και για τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, που επίσης συναντούν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», δήλωσε στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανδρέας Ανδρεαδάκης. Υπογράμμισε πως το πρόγραμμα του υπουργείου για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη νοτιοανατολική Αττική προχωρεί κανονικά. Το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) ανατολικών Μεσογείων, το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί κοντά στο ρέμα Ραφήνας, που έχει ήδη οριοθετηθεί. Παράλληλα επικαιροποιούνται οι μελέτες για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας που θα εξυπηρετήσουν το Κορωπί και τους γύρω δήμους. Οι επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ πιστεύουν πως μικρή παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (που προβλέπει ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του 2013) μπορεί να τύχει της κατανόησης της ΕΕ, αν όμως «αρχίσουμε πάλι από την αρχή, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη», όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεαδάκης.

Ωστόσο τα μηνύματα από την Κομισιόν δεν είναι ευχάριστα. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα έργα επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη. Αναφερόμενος στην επεξεργασία λυμάτων στο Θριάσιο πεδίο, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, ο επίτροπος επισήμανε πως έχει δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του 2011.
Σημειώνεται πως για όλες τις περιπτώσεις η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το ερώτημα της επιβολής προστίμων που θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

πηγή: ΕΘΝΟΣ on line

0 σχόλια: