Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 03/10/2011

Καλησπέρα σας,

Σάς παρακαλούμε να φιλοξενήσετε μια επιστολή μας. Αναφέρεται σ' ένα σημείο τού άρθρου τού κ.Αντώνη Λαζαρή (δημοσίευση με τίτλο «στης Σαλαμίνας τα νερά» 03-10-2011) που είναι δυνατό να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις.

 

Σάς ευχαριστούμε 


Τίποτα πιο καλοδεχούμενο στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα Μεσόγεια από τις γνώσεις των βιολόγων και των άλλων ειδικών επιστημόνων. Εσείς γνωρίζετε πόσο καταστροφικές συνέπειες θα έχει για την περιοχή μας και τον Ευβοϊκό η κατασκευή ενός θηριώδους εργοστασίου λυμάτων 137 στρεμμάτων ξεπερασμένης τεχνολογίας. Πόσο  σοβαρούς κινδύνους θα εγκυμονεί μόνιμα για την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας η προβληματική κατασκευή και λειτουργία αυτής της χαβούζας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κρατική δραστηριότητα είναι αναξιόπιστη και τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πιο ανεξέλεγκτα παρά ποτέ.

Διαβάσαμε για τις επιφυλάξεις σας απέναντι σ' εκείνους που, όπως λέτε, προτείνουν να σταλούν τα λύματα της περιοχής μας στην Ψυττάλεια. Καθώς και για κείνους που ζητούν τοπικό ΚΕΛ στην περιοχή τής Ραφήνας, με την προϋπόθεση, όμως, να χωροθετηθεί μακριά από οικισμούς. Εμείς αντιδράμε στον απαράδεκτο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ για ένα ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι: σ' αυτή την έκταση, σ' αυτή την περιοχή, με αυτή την τεχνολογία.  Έχει μεγάλη σημασία για μάς να παρουσιάζονται οι θέσεις μας όπως έχουμε καταλήξει σ' αυτές συμβουλευόμενοι το νόμο αλλά και επιστήμονες όπως εσείς. Γι' αυτό τις επαναλαμβάνουμε  στη διακήρυξή μας, που συνεχίζουμε να μοιράζουμε στους πολίτες των Μεσογείων:

"Αγωνιζόμαστε κι εμείς για ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή μας.  Όμως για να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αυτό το αποχετευτικό δίκτυο πρέπει να ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες-αιχμής, να είναι κλειστού τύπου – υπόγειο, χωρίς απόληξη στη θάλασσα, με επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και των άλλων παραγόμενων προϊόντων, μακριά από οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους και τη γνωστή στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα ήδη από τον 19ο αιώνα Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας…


Αντί η πολιτεία να υιοθετήσει μια τέτοια ριζική, ασφαλή λύση,  επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ να καταφύγει στην παλιά μελέτη, με χωροθέτηση και πάλι στο Πλατύ Χωράφι, ανάμεσα σε οικισμούς, για ένα κολοσσιαίο  ΚΕΛ, αφού θα καταλάβει πλέον 137 στρέμματα και θα συγκεντρώνει τα λύματα 11 δήμων. Θέλουν πάλι να εγκαταστήσουν χαβούζα με ανοιχτές δεξαμενές δευτεροβάθμιας, δηλαδή πρωτόγονης επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα  εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης του βιοαερίου, καύσης και ξήρανσης της λυματολάσπης .

Αν το ΚΕΛ λειτουργεί πάντα σωστά, τότε θα υποστούμε «μόνο» την απαξίωση των περιουσιών μας και την οπτική και ηχητική ρύπανση μιας τεράστιας βιομηχανικής εγκατάστασης. Εκεί που τώρα είναι αμπελώνες, θα ορθώνονται επικίνδυνες, ανοιχτές δεξαμενές, πυρσοί  που θα καίνε το παραγόμενο βιοαέριο, φορτηγά και φορτηγίδες που θα πηγαινοέρχονται μεταφέροντας λύματα….

….Δεν υπολογίζει ακόμα η μελέτη την αθροιστική περιβαλλοντική επιβάρυνση των  περιοχών μας όταν  σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο συγκεντρώνονται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο που είναι μια μικρή πόλη που επεκτείνεται διαρκώς (!), η μεγάλη ΧΥΤΑ στη περιοχή των Μεσογείων, τρεις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, τέσσερα ΚΕΛ που όλα μαζί ξεπερνούν κάθε ανοχή και  μετατρέπουν την Ανατολική Αττική  από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς σε βούρκο υποδοχής λυμάτων".

Στη διάθεσή σας για κάθε άλλη διευκρίνιση