Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 28-11-2013

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Τη Τρίτη 12-11-2013, ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτης, δέχθηκε αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής-Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμων Σ-Α και Ρ-Π. Την αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ρ-Π κ. Στέφος, η αντιδήμαρχος Ρ-Π κυρία Χρήστου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σ-Α και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κασίμης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σ-Α και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάρκου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρ-Π και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Ρ-Π κ. Πιστικίδης, ο  υποψήφιος Δήμαρχος Ρ-Π και νυν Δημοτικός Σύμβουλος   κ. Μαγκαφώσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ρ-Π κ. Βλαχάκης, κ. Μπατάλης, κυρία Τόκα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σπάτων κ. Γιαννάτος,  ο κ. Ποθουλάκης εκπρόσωπος του Ομίλου Προβληματισμού Σ-Α, ο κ. Μοσχόπουλος εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Παραβρέθηκαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Τριάντης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Θέμα της σύσκεψης, η λύση που προτείνουμε για την οριστική επίλυση του αποχετευτικού των Δήμων Σ-Α και Ρ-Π. Ο Υπουργός εισηγητικά έθεσε σαν κεντρικό κριτήριο το Εθνικό συμφέρον και αναρωτήθηκε ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που προσκομίζουμε.

Οι τοποθετήσεις της αντιπροσωπείας ήταν ότι,  νέο στοιχείο αποτελεί η αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο κοινωνική δυσαρέσκεια από τη παρελκυστική τακτική που ακολουθούν οι αρμόδιοι και δεν επιλύουν οριστικά το αποχετευτικό, με άμεση όδευση των λυμάτων στη Ψυτάλλεια. Ακόμη ότι τα κριτήρια μας δεν είναι «τοπικιστικά» και σαν κάτοικοι της Αττικής Γής, επειδή θέτουμε σαν κύριο κριτήριο το Εθνικό συμφέρον, δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή σημαντικού τμήματος της Ανατολικής Αττικής (τη κοιλάδα στο Πλατύ Χωράφι)  και τη μετατροπή του από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς με στόχευση τη δημιουργία Διαδημοτικού θεματικού Παλαιοντολογικού πάρκου με το αντίστοιχο Μουσείο, σε βούρκο υποδοχής λυμάτων.
Όπως δίπλα στο Ναό του Ηφαίστου ή στη Ρωμαϊκή Αγορά δε νοείται ΚΕΛ, πως είναι δυνατό να υπάρχει δίπλα στην Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας, στη περιοχή η οποία με νόμο το 1984 κηρύχτηκε αρχαιολογική λόγω των απολιθωμάτων των σπονδυλωτών, που υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ανακαλυφθεί ολόκληρο απολιθωμένο δάσος δίπλα στις όχθες και πέραν του Ρέματος Ραφήνας.
Πως είναι δυνατό οι ρύποι, από ένα χημικό εργοστάσιο που θα καίει το παραγόμενο βιοαέριο να γίνουν ανεκτοί, όταν θα επιβαρύνει και θα επηρεάσει καθοριστικά το μικροκλίμα της περιοχής γιατί, μαζί με τη μόλυνση που προκαλείται  από τις υπέρ-πτήσεις των αεροπλάνων, με τη μόλυνση που προκαλούν τα καράβια  με τα τεράστια φουγάρα τους και τα καυσαέρια που παράγονται, την σκόνη και τον θόρυβο των αυτοκινήτων και των φορτηγών από και προς το Αεροδρόμιο  και το Λιμάνι της Ραφήνας και τα εκατοντάδες φορτία των βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν τη λυματολάσπη, μαζί με τις τεράστιες καμινάδες βιοαερίου που θα καίνε διαρκώς…..

Πως είναι δυνατό να προτείνουν ΚΕΛ πάνω στο ρέμα Ραφήνας, χώρο απολύτου προστασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 281/93) που χαρακτηρίζεται ως υγροβιότοπος και υδατόρευμα Α’ επιπέδου προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, όπου απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και εν γένει κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους. Τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, η προστασία ανθρώπων και περιουσιών λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, απαιτούν άμεσα την εκπόνηση μελετών για την συνολική και όχι τμηματική οριοθέτηση και διευθέτηση του Ρέματος Ραφήνας.
Έχει σχεδιαστεί ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι ενώ ΔΙΠΛΑ υπάρχουν οικισμοί, οικογένειες, άνθρωποι. Έχει σχεδιαστεί ΚΕΛ με αγωγό που θα εκβάλλει στον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδος. Αν προσθέσουμε και τον αγωγό στη Χαμολιά από το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και αυτό του Αεροδρομίου μέσω Ερασίνου, η υπέροχη κολυμβητική θάλασσα μετατρέπεται σε  θάλασσα των αποβλήτων. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για  τις ολέθριες συνέπειες?
Μας έλεγαν ότι, η χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι έχει επιλεγεί  γιατί, βαρυτικά εκεί απολήγουν εύκολα τα λύματα των έντεκα Δήμων. Μα αφού εκλείπει το βασικό στοιχείο της επιλογής τους που ήταν η γεωμορφολογία του εδάφους - λόγω βαρύτητας , τώρα  γιατί  άραγε επιμένουν (!).

Όσο για την κλιμακούμενη απειλή για τα επικείμενα πρόστιμα, αυτή παύει να υπάρχει, αν γίνει τώρα η σύνδεση των Δήμων Σ-Α και Ρ-Π στο ΚΕΛΨ. Οι Δήμοι Σαρωνικού και Παλλήνης που συνδέθηκαν στο ΚΕΛΨ, δεν αντιμετωπίζουν κανένα παρόμοιο πρόβλημα. Θυμίσαμε πάντως ότι, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που είχαν και έχουν την αρμοδιότητα της αποχέτευσης.

Στη συνάντηση τέθηκε πάλι από τον Ειδικό Γραμματέα ότι, δεν έχουμε προσκομίσει μελέτη για εναλλακτική πρόταση. Ο ισχυρισμός όμως είναι έωλος γιατί, ούτε οι  Δήμοι Σαρωνικού και Παλλήνης έστειλαν παρόμοια μελέτη και εντάχθηκαν. Γιατί άραγε τώρα αποτελεί μείζον θέμα. Άλλωστε η εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία όλων, έχει τεθεί γραπτά υπόψη κάθε αρμόδιου. Γνωρίζουμε όμως ότι και μελέτη να κατατεθεί, θα βρεθούν οι «κατάλληλες» αντίθετες φωνές να την αντικρούσουν. Μήπως λοιπόν αποτελεί αυτή η προσέγγιση,  μέρος μιας παρελκυστικής τακτικής για να αναγκαστούμε στο τέλος να αποδεχθούμε τετελεσμένα, αν και δεν πρόκειται.

Άλλωστε η ΕΥΔΑΠ έκανε μελέτη, όταν υπέβαλλε το με αριθ. πρωτ 3924/22-3-13 έγγραφο  και λέει ότι το κόστος σύνδεσης των Δήμων Σ-Α και Ρ-Π με τους αγωγούς μεταφοράς στη Ψυτάλλεια εκτιμάται στα 30 εκατ. Ευρώ και το ενεργειακό-επεξεργασίας κόστος στο ΚΕΛΨ είναι ακριβότερο κατά  1,5 εκ.€ το χρόνο, αφού βέβαια ξέχασε να τονίσει ότι, το κόστος κατασκευής του ΚΕΛ ξεπερνά τα 160 εκατ. Ευρώ !

Η ΕΥΔΑΠ όμως πάντα  παραδέχεται ότι, προέχει η κοινωνική πλευρά και το οικονομικό έπεται. Πειστικό παράδειγμα η σύνδεση του Σαρωνικού στο ΚΕΛΨ. Στην επίσημη απόφαση  γράφουν ότι, επειδή ο Δήμος αρνήθηκε το ΚΕΛ στη Π.Φώκαια, δεν μπορούν να  αφήσουν το Δήμο χωρίς αποχέτευση και έτσι τον συνδέουν με τη Ψυτάλλεια.

Τώρα λοιπόν που η περιβαλλοντική μελέτη τροποποιείται (ΚΥΑ 140774/11-6-2009) για την ένταξη του Σαρωνικού και της Παλλήνης και προετοιμάζονται συμπληρωματικά έργα στο ΚΕΛΨ, είναι ευκαιρία να γίνει και για τους Δήμους Σ-Α και Ρ-Π, αφού μαζί έχουν μικρότερο πληθυσμό μόνο από τη Παλλήνη και αποτελούν μόνο το 2,16% της δυναμικότητας του ΚΕΛΨ  και είναι οι τελευταίοι που απέμειναν (!).

Γνωρίζετε ότι το  ΚΕΛ θα λειτουργούσε μετά από 8 χρόνια και δεν θα ενταχθούν πολλές περιοχές (!), ενώ η σύνδεση στο ΚΕΛΨ θα είναι έτοιμη σε δύο (2) χρόνια.
Γνωρίζετε τις δυσκολίες λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (στους Δήμους που έχουν ΚΕΛ).… υψηλό λειτουργικό κόστος,  ακριβός εξοπλισμός, η εξειδίκευση που απαιτείται είναι υψηλή και δεν υπάρχει, τεράστια ανεπάρκεια  προσωπικού….. Καλύτερα να έχουμε μια οργανωμένη μεγάλη ομάδα επιστημόνων, τεχνικών χειριστών που λειτουργούν το ΚΕΛΨ πάρα πολύ καλά, παρά να έχεις πολλές τέτοιες μονάδες. Η περίπτωση αστοχίας αυξάνει, όσο αυξάνεις την περιφερειοποίηση των μονάδων. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος λειτουργίας.

Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν να τεθεί ένα οριστικό τέλος στο αίσχος των βόθρων και των βόθρο-λυμάτων στους δρόμους. Απαιτούν άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια και παράλληλη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων. Αποτελεί τη πλέον  κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη ΛΥΣΗ, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη. Με την λύση αυτή  και αποχέτευση άμεσα διασφαλίζεται (ίσως και εντός του 2015) και κλείνουν οριστικά οι χιλιάδες βόθροι και  αποφεύγουμε τη καταστροφή των περιοχών μας.

Σας γνωστοποιούμε για άλλη μια φορά, τη καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών των  Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου, στη προτεινόμενη από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε και την Κεντρική Διοίκηση κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Είναι έργο ανεπιθύμητο. Το βεβαιώνουν οι χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων, οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σπάτων Αρτέμιδος και Ραφήνας Πικερμίου, των Τοπικών Συμβουλίων Σπάτων, Αρτέμιδος, Ραφήνας, Πικερμίου, οι αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης,  οι αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων, Ομοσπονδιών, Επιστημονικών Φορέων (Γεωλόγοι κλπ), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, των Σωματείων κλπ.

Αποχέτευση ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

                                                                                                                              ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ


                                                                                                                                                28-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: